Ögonläkare Stockholm

Specialiserad ögonsjukvård

Vanliga ögonsjukdomar

Vanliga ögonsjukdomar

De vanligast förekommande ögonsjukdomarna påverkar synen på olika sätt. Ibland kan man ha flera olika sjukdomar samtidigt. Vissa ögonsjukdomar kan botas med hjälp av medicin/operation medan andra läker själva. Vissa sjukdomar kan ge permanenta skador, det är därför viktigt med regelbundna kontroller för att följa samt begränsa utvecklingen.

Grå starr (katarakt)

Grå starr är mycket vanligt bland äldre och innebär att linsen grumlas. Denna åkomma kan åtgärdas genom en enkel operation där linsen byts ut. Vi kan både diagnostisera grå starr och ge dig en remiss för operation. Vi kan även genomföra efterkontroller.

Grön starr (glaukom)

Detta är en mycket allvarlig ögonsjukdom som sakta förstör synfältet. Det kan ta år innan man får kännbara symptom, vilket innebär att många har sjukdomen utan att veta om det. Grön starr kan i de flesta fall inte botas, men sjukdomen kan dämpas med effektivt bromsande behandling. Vi kan hjälpa dig att hålla det yttre ögat så friskt som möjligt, vilket i långa loppet leder till bättre syn.

Torra ögon

Detta är den absolut vanligaste orsaken till besök hos ögonläkare. Det är sällan prioriterat i vården, men kan vara besvärligt och även ha en negativ påverkan på synen. Vi kan erbjuda hjälp med dina torra och irriterade ögon.

Åldersrelaterade förändringar i gula fläcken (AMD)

Denna sjukdom förstör nervceller mitt i synfältet. Den finns i två former, torr och våt. Den torra kan inte botas, men utvecklingen kan bromsas. Den våta varianten kan behandlas, men för att behandlingen ska få effekt måste den upptäckas i god tid.

Andra sjukdomar som kan påverka ögat är diabetes, samynsproblem med mera. Välkommen att kontakta våra ögonläkare i Stockholm om du misstänker att du har några problem med dina ögon.

 

illustration av öga

 

Vi behandlar allt från starr till torra ögon