Ögonläkare Stockholm

Specialiserad ögonsjukvård

Ögonläkare

Här berättar vi mer om vad du kan förvänta dig av en ögonläkare

För att bli ögonläkare måste man genomgå en medicinsk utbildning som gör att man kvalificerar sig för en läkarlegitimation. Därefter måste man göra en specialisttjänstgöring på sex år inom ögon för att bli legitimerad specialist inom ögonsjukdomar.  Det innebär att en ögonläkare har rätt att skriva ut receptbelagda mediciner, ställa diagnoser och inleda behandling av ögonsjukdomar.

Det mänskliga ögat är mycket komplext, därför krävs det stora kunskaper om de olika sjukdomar och tillstånd som det kan drabbas av. En ögonläkare har därför mycket större kunskaper om just ögats funktion jämfört med en allmänläkare.

Optikern kan skicka remiss

Vid synnedsättningar hänvisas du i första hand oftast till en optiker. Det är vanligt att synen försämras desto äldre vi blir. Skulle varken glasögon eller linser åtgärda problemet så kan optikern skicka remiss till ögonläkaren. Synnedsättningen kan bero på en ögonsjukdom och bör därför undersökas av en ögonläkare. Exempelvis kan en optiker se om du har grumlingar i linsen som visar på grå starr. 

För att du ska se bra är det viktigt med både synundersökning och ögonundersökning. Friska ögon och rätt glasögon är båda lika viktigt.

Hos oss kan du få en fullständig undersökning, en säker diagnos och en korrekt behandling. Vi kan snabbt ställa en diagnos och diskutera eventuella ingrepp och behandlingar.

ögonundersökning

Hur går en undersökning till?

Läkaren kommer att mäta ditt tryck och din synskärpa genom att du får läsa av bokstäver/symboler i olika storlekar på en syntavla. Du kommer därefter få pupillvidgande ögondroppar för att läkaren ska kunna undersöka andra delar av ögat. Du får då vänta i 15-20 minuter medans ögondropparna verkar. Läkaren kommer sedan med hjälp av ett ögonmikroskop att undersöka ögat. Undersökningen gör inte ont men du känna att du blir lätt bländad av ljuset från mikroskopet.

Vi rekommenderar inte att ni kör bil efter ett besök hos oss då ni kan se suddigt i några timmar efter besöket. Ta gärna med solglasögon då solljus kan upplevas som bländande.

Välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig med dina ögonbesvär.

 

En ögonläkare i Stockholm med kompetens och erfarenhet